Siirry pääsisältöön

Ystävällisten sanojen suuri voima ei ole vain metafora.

 Ystävällisten sanojen suuri voima ei ole vain metafora.

Kiltti sana on stressinhallinnan, menestyksen saavuttamisen, hyvän olon sekä hyvän suhteen korvaamaton työkalu.Sinulla on mahdollisuus olla kuka tahansa ja mikä tahansa tässä maailmassa. Miksi et olisi pikkuisen ystävällisempi? 


Tästä merkkipylväästä asti minä haluaisin aloittaa tämän postauksen matkan, jonka aikana sinä opit, miksi on tärkeää puhua ääneen rakkauden, kiltteyden ja tuen sanoja. 


Kuuluisan ranskalaisen kirjailijan Romain Garyn omaelämäkerrallinen romaani Aamunkoiton lupaus (La Promesse de l,aube, 1960) sekä ohjaajan Eric Barbierin samanniminen elokuva (2017) kertovat vaikuttavan tarinan yksinhuoltajaäidin uskosta poikaansa ja siitä, miten äidin rakkaus ja kannustavat sanat voivat inspiroida, piristää sekä antaa voimaa elää ja suorittaa ihmeellisiä sankaritekoja. 


Tämän kirjan juonen mukaan Gary kävi läpi toisen maailmansodan lentäjänä ranskalaisjoukoissa, selvisi vankeudessa ja palattuaan Ranskaan tuli diplomaatiksi. Koko tämän ajan kirjailija sai kuukausittain äidiltään yhden kirjeen 150:stä, joiden äiti kirjoitti ennen kuolemansa syöpään keskellä sotaa. Tämä uskomattoman lastaan rakastava nainen testamentoi ystävänsä lähettämään joka kuukausi yhden kirjeen pojalleen. Jopa kuoleman jälkeen Garyn äiti varmisti olemassaolon hänen sydämessään ja ajatuksissaan niin kauan kuin oli mahdollista. Tämän nainen saavutti rakkauden sydämen pohjasta, uskon ja henkisen tuen sanoilla.


Nykypäiväisten neuropsykologisten tutkimuksen mukaan, muiden ihmisten sanat ja teot voivat todella vaikuttaa aivoihisi ja kehoosi (https://www.youtube.com/watch?v=KliAI9umFyY). 

Psykologian tohtori Lisa Feldman Barrett kertoo vallankumouksellisessa kirjassaan Miten tunteet ovat tehty: Aivojen salainen elämä (How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain, 2017), että me emme ole tunteidemme armoilla - aivomme luovat ne. 


Me ihmiset olemme sosiaalinen laji. Asumme ryhmissä, hoidamme toisiamme ja rakennamme sivilisaatioita. Kykymme tehdä yhteistyötä on osoittautunut merkittäväksi evoluutioon sekä sopeutumiseen. Osa sosiaalista lajia olemista on se, että me säätelemme tapaa, jolla aivomme hallitsevat päivittäin käyttämiämme ruumiillisia voimavaroja. 


Koko elämäsi aikana sinä tietämättä vaikutat muiden ihmisten energianvaihtoon, aivan kuten he vaikuttavat sinun. Tällä on hyvät ja huonot puolet sekä vakavat seuraukset elämälle. Perheesi, ystäväsi ja jopa muukalaiset edistävät aivojesi rakennetta ja toimintaa ja auttavat pitämään kehosi toiminnassa. Me säädämme toisiaan sanoilla. Ystävällinen sana voi rauhoittaa sinua, esimerkiksi kun ystäväni onnittelee sinua rankan päivän päätteeksi. Huono sana voi saada aivosi tulvamaan verenkiertoasi hormoneilla ja tuhlaamaan kehosi energiavaroja.


Sanojen voima biologiasi kohtaan voi ulottua pitkiä matkoja. Voin kirjoittaa sanat "hyvä ystäväni, arvostan sinua ja olen niin onnellinen, että olet olemassa elämässäni" Suomesta läheiselle ystävälleni Japaniin, ja vaikka hän ei kuulisikaan ääntäni tai ei näe kasvojani, vaihdan hänen pulssin, hengityksen ja aineenvaihdunnan.Tai joku saattaa kirjoittaa sinulle jotain epäselvää ja kaksiselitteistä, kuten "Onko ovesi lukittu?" ja on mahdollista, että sillä voi olla epämiellyttävä vaikutus hermostoon. Hermosi voi häiriintyä paitsi etäisyydellä myös ajan myötä. Jos olet joskus lohduttanut itseäsi muinaisilla teksteillä, kuten Raamattu tai Koraani, jos olet nauttinut klassisesta kirjallisuudesta, sitten sait apua energianvaihdossa ja kullanarvoista kokemusta jo kauan menneiltä ihmisiltä.


Kirjat, videot ja podcastit voivat lämmittää sinua tai aiheuttaa vilunväristyksiä. Nämä vaikutukset eivät välttämättä kestä kauan, mutta tutkimukset osoittavat, että me kaikki voimme virittää toisiamme hermojärjestelmän yksinkertaisilla sanoilla hyvin fyysisillä tavoilla, jotka ylittävät mitä luulisi.

Me olemme vapaita puhumaan ja toimimaan millä tahansa tavalla, mutta neurobiologisesta ja neuropsykologisesta näkökulmasta emme ole vapaita sanomme ja tekemämme seurauksista. Ystävälliset, huolehtivat ja rakastavat sanamme sekä aggressiiviset, töykeät ja pahat sanat vaikuttavat dramaattisesti suuriin ja pitkäkestoisiin vaikutuksiin fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiimme.

Juuri sitä minulla oli mielessä, sanoessani, että sinulla on mahdollisuus olla kuka tahansa ja mikä tahansa tässä maailmassa. Tässä tapauksessa miksi et olisi tietoisesti pikkuisen ystävällisempi itsellesi ja muille?


Minun oma äitini asuu toisessa maassa. Riippumatta siitä faktaa, minä tunnen hänen itse sekä hänen ehdottoman rakkautensa olevan täysin minun elämässä ja antavan itselleni voimaa suorittaa pieniä ja suuriakin saavutuksiani. Sinullakin, arvoisa lukijani, on valinnanvaraa. Jopa silloin, kun elämässäsi kaikki on mullin mallin, sinulla onhan mahdollisuus valita ja vaikuttaa siihen, miten sinä käyttäydyt itseäsi ja muita kohtaan, millaisia sanoja sinä käytät vuorovaikutuksessa, mihin tunnesävyihin värität mielekkään suhteesi ja mihin suuntaan sinä haluaisit kehittyä ja kasvaa ihmisenä.



Sydämellisellä lämmöllä,

Valeria Paramonova



Kommentit