Siirry pääsisältöön

Kohdataan jokainen yksilönä - tasa-arvoisesti





Sateenkaari Koto ry:n Tasa-arvoinen arki kotoutumisen tukena -hankkeen toiminnan tavoitteena on ollut edistää maahan muuttaneiden naisten tasa-arvoista kotoutumista omalla asuinalueella. Hankkeen aikana haastateltiin viittä eri taustaista naista. Kaikilta kysyttiin sama kysymys: mitä tasa-arvo sinulle merkitsee? Katso kaikkien naisten vastaukset blogin videosta.


Sukupuolten tasa-arvo on ihmisoikeus ja keskeinen arvo suomalaisessa yhteiskunnassa. Yhä edelleen ihmiset kohtaavat syrjintää sukupuolen ja etnisen taustan perusteella. Tasa-arvo eli samanarvoisuus merkitsee jokaisen ihmisen yhtäläistä arvoa ihmisenä ja yhteiskunnan jäsenenä. Usein termit tasa-arvo ja yhdenvertaisuus kulkevat käsi kädessä. Tasa-arvo viittaa sukupuolten samanarvoisuuteen ja tasa-arvolaki pyrkii muun muassa sukupuoleen perustuvan syrjinnän ehkäisyyn. Yhdenvertaisuus kattaa laajemmin yksilöiden samanarvoisuuden ja syrjinnän ehkäisyn. Yhdenvertaisuuslaki pyrkii turvaamaan kaikki yksilöt riippumatta heidän sukupuolesta, seksuaalisuudesta, iästä, etnisestä taustasta, uskonnosta tai muusta yksilöön liittyvästä syystä.  


Lasten kasvattaminen pienestä pitäen tasa-arvoisen yhteiskunnan arvoihin sekä tiedon lisääminen omista oikeuksista aikuisiällä auttavat tasa-arvoisemman tulevaisuuden saavuttamisessa. Varhaiskasvatuksessa on yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma, mihin on kirjattu kaikille lapsille yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet sekä mahdollisuudet kehittyä ihmisenä eli jokaisen lapsen tulisi saada samanarvoista kohtelua. Tämän lisäksi aikuisiälläkin on tärkeää lisätä tietoisuutta yksilöiden yhtäläisistä oikeuksista, velvollisuuksista ja mahdollisuuksista olla oma itsensä sekä toteuttaa omia unelmiaan. Tämän takia Sateenkaari Koto ry näkee tasa-arvotoiminnan maahan muuttaneiden naisten parissa erittäin tärkeänä.


Hankkeen aikana on koulutettu vapaaehtoisia vertaisasiantuntijoita, joiden tehtävänä on tukea maahan muuttaneiden naisten eheän minäkuvan rakentumista, omanarvontunnon tervettä kehitystä ja yleisen hyvinvoinnin paranemista lisäämällä tietoa eri teemoista ja vaikuttamalla asenteisiin. Ennen kaikkea vertaisasiantuntijoiden toiminnan tavoitteena on lisätä tasa-arvoa maahan muuttaneiden naisten keskuudessa. 


Lähde mukaan Sateenkaari Koto ry:n tasa-arvo -kampanjaan! Jaa postaus/story tasa-arvoon liittyen sekä tägää @sateenkaarikoto ja käytä hashtagia #tasaarvoinenarki



Ronja Kankare

Kotouttavan työn ohjaaja

Tasa-arvoinen arki kotoutumisen tukena -hanke

Sateenkaari Koto ry


Kommentit