Siirry pääsisältöön

Vertaistukea ja tasa-arvoa




Sateenkaari Koto ry:n on vuonna 1998 perustettu yhdistys, jonka tärkeänä tavoitteena on vahvistaa maahanmuuttajanaisten ja -perheiden kotoutumista. (kts. Lennetään puolitiehen vastaan). Onnekkaasti yhdistys sai vuonna 2020 useita hankerahoituksia tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tasa-arvoinen arki kotoutumisen tukena -hanke on yksi niistä. Hankkeen tavoitteena on edistää maahan muuttaneiden naisten tasa-arvoista kotoutumista omalla asuinalueella sekä lisätä tietoa suomalaisesta arjesta. Hankkeessa järjestetään matalankynnyksen kohtaamispaikkatoimintaa sekä teemaryhmiä Turun lähiöissä ja Kaarinassa.


Covid-19 pandemian aikana yksilöiden hyvinvointi ja mielenterveys ovat olleet vaakalaudalla. Monilla on huoli omaisista ja omasta terveydestä sekä taloudesta. Lisäksi pitkittynyt poikkeustila on lisännyt stressiä ja ahdistusta. Yksilöiden voimavarat ovat erittäin kortilla. Poikkeustilan aikana on pyritty löytämään uudenlaisia keinoja tukea naisten tasa-arvoista osallistumista ja kotoutumista. Perinteisten toimintamallien lisäksi toimintaa on järjestetty verkossa.

Kohderyhmän sitouttaminen ja ryhmäyttäminen sekä sen avulla muodostuvan luottamussuhteen luominen, syvällisemmän keskustelun mahdollistamiseksi, on ollut haastavaa poikkeustilan aikana. Energiaa naisille -ryhmissä ja monikulttuurisissa kohtaamispaikoissa on kuitenkin päästy keskustelemaan tärkeistä aiheista, kuten perheestä, naisten hyvinvoinnista, suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisesta sekä kahden kulttuurin yhdistämisestä. Keskusteluhetket ovat olleet erittäin tärkeitä naisille. He ovat saaneet hetken omaa aikaa, päässeet puhumaan asioista, jotka heitä koskettavat poikkeustilasta huolimatta ja saaneet vertaistukea toisiltaan. 

Vertaistuen saaminen on noussut erittäin tärkeään arvoon vuoden 2020 aikana. Kevään innoittamana Tasa-arvoinen arki kotoutumisen tukena -hanke kouluttaa vapaaehtoisia vertaisasiantuntijoita. Vertaisasiantuntijat jakavat omia kokemuksiaan, kuuntelevat sekä järjestävät keskustelua herättäviä ryhmiä. Vertaisasiantuntijuuden tavoitteena on tukea maahan muuttaneiden naisten eheän minäkuvan rakentumista, omanarvontunnon tervettä kehitystä ja yleisen hyvinvoinnin paranemista lisäämällä tietoa eri teemoista ja vaikuttamalla asenteisiin.



Ronja Kankare 

Kotouttavan työn ohjaaja

Tasa-arvoinen arki kotoutumisen tukena -hanke


Kommentit