Siirry pääsisältöön

Jokapäiväinen vapaus ja turva






Turvaa, rauhaa, positiivista energiaa, henkisesti tukevaa tunnelmaa, hyväksyvää ja rohkaisevaa asennetta itseään kohtaan - niitä tarvitsee jokainen ihminen, joka tuntee elämänvaiheen vaikeaksi ja yrittää aloittaa jotain uutta ja suurta elämässään. Niitähän saaSateenkaari Koto ry:n työntekijöiltä ja vapaaehtoisilta jokainen henkilö, joka etsii apua erilaisissa elämäntilanteissa arjessaan.


Vasta kun aloitin pienillä askelilla vapaaehtoistoiminnan Sateenkaari Koto ry:ssä, mieleeni tulivat erilaiset kysymykset. Mikä on yhdistyksen tavoite? Ketkä ovat tavallisia Sateenkaari Koto ry:n kävijöitä ja mikä on heidän taustansa ja käyntiodotukset? Mikä motivoi ihmisiä, jotka pyrkivät vapaaehtoistyöntekijäksi? Mitkä tekijät ja tulokset tekevät Sateenkaari Koto yhdistyksen nais-, lapsi- ja perhekeskeisestä toiminnasta tärkeän ja merkityksellisen?


Tarkkaillessani  yhdistyksessä usein vierailevia perheitä ja, pikemminkin, naisia esiin nousevat kaksi metaforaa, jotka heijastavat näiden naisten mielentilaa. Eka metaforinen kuva on arka ja jopa peloissaan oleva lapsi. Se lapsi ikään kuin joutui uuteen tuntemattomaan tilanteeseen ja hänen on omaksuttava jokin taito, joka voi helpottaa elämässä ja jota hän tulee käyttämään edelleen. Uusilla taidolla tässä tilanteessa tarkoitetaan sekä kielellisiä että sosiaalisia taitoja vuorovaikutuksessa, vanhempien ja puolison roolissa, yhteiskuntaan kuuluvana ja osaavana yksilönä.


Myönteinen asenne, tukeva ja turvallinen sosiaalinen ympäristö ovat tässä olennaisen tärkeitä ja merkittäviä. Tiedetäänhän, että lapsuuden hyvät, turvalliset, kannustavat ihmissuhteet luovat hyvän omanarvontunnon, antavat vapauden elää oman näköistä elämää. Vuorostaan Sateenkaari Koto ry:n tilassa yksilö pääsee ystävälliseen ja kodikkaaseen ympäristöön, jossa saa uudelleen turvaa ja mahdollisuutta palauttaa itsetunto ja usko itseensä kehittyä yhä edelleen. 


Toinen metafora liittyy kuvaan pakotetusta eristäytymisestä. Tarttuvasta taudista kärsivän potilaan vapaus tai vangin vapaus on ehdottomasti selvästi rajoitettu. Maahanmuuttajan kielellinen rajoitus on eräänlainen vankila ja pitkäaikainen eristäytyminen, kun sananvapaus ja itseilmaisun vapaus on äärimmäisen rajallinen. Yhdistyksen työntekijöiden tarjoama apu kielen oppimisessa ikään kuin vapauttaa. Henkilö saa takaisin itsemääräämisoikeutta, vapautta olla se yksilö, joka on, ja tilaa tehdä hänen lahjojen ja vahvuuksien suuntaisia valintoja elämässään. Edellä mainitun yhteydessä kannattaisi sanoa, että yksilön ja yhteiskunnan kannalta turvallisuuden, vapauden, itsearvon ja rohkeuden elää oman näköistä elämää lisääminen on minkä tahansa toiminnan tärkeä tavoite ja tuloskin. Onneksi Sateenkaari Koto ry:n tiimi toiminnassaan pyrkii tähän tavoitteeseen pienillä ja isoilla jokapäiväisillä, vaikka merkityksellisillä teoilla.


Valeriya Paramonova

Vertaisasiantuntija ja vapaaehtoinen


Kommentit